Адаптація учнів до навчання у школі  другого ступеню.


Шановні батьки! Ваші діти вже п’ятикласники, їх чекають нові вчителі, нові предмети, нові взаємини з товаришами.

П’ятий клас – кінець дитинства, період, що безпосередньо передує підлітковому. У цей час діти відкриті і довірливо ставляться до дорослих, визнають їх авторитет, чекають від учителів, батьків та інших дорослих допомоги і підтримки, але ще 5-й клас – це період адаптації до середньої ланки школи.

Адаптація – це процес пристосування до нових умов середовища і тривати він може від 2 до 6 місяців.

В цей час починаються особистісні зміни, пов’язані з початком підліткового періоду. Починають формуватися ціннісні орієнтації, закріплюються риси характеру, тому важливо , який поруч дорослий. Самооцінка дитини вже менше залежить від навчальних успіхів, а більше – від того, як її цінують і сприймають. Тому, безумовно, найкращим профілактичним засобом збереження психічного здоров’я в період адаптації є уважне і лагідне ставлення батьків, розуміння ними внутрішнього світу своїх дітей, проблем, переживань, підтримка, навіть маленька порада з їхнього боку. Дуже важливо не ставити до дітей завищених вимог та допомогти їм знайти особистий інтерес до вивчення нових предметів. Кожній дитині необхідно відчувати безумовне прийняття батьками, які вірять у неї, підтримують і допомагають долати труднощі, дітям важливо знати, що батьків цікавлять їх школа, клас, шкільне життя, перемоги та невдачі.

  Атмосфера підтримки, довіри, розуміння у сім’ї допомагає дитині ефективно розв’язувати проблеми у школі та досягати успіхів.

Відбуваються зміни і в навчальній діяльності: з’являються нові предмети і нові учителі, збільшується обсяг інформації, яку потрібно не просто прослухати, а запам’ятати, стає інтенсивніший ритм уроків, опанування самостійних форм роботи.

Для того, щоб адаптація пройшла успішно і швидко, батькам необхідно проявити активну участь.

Спілкуйтеся зі своєю дитиною, цікавтеся її життям, розповідайте
їй про своє шкільне життя. Діліться власними переживаннями, це допоможе досягти взаєморозуміння.

 Спостерігайте за сином чи донькою. Ви, як ніхто інший, знаєте свою дитину. І саме Вам її «йорзання» на стільці чи закушена губа можуть багато про що розповісти і без слів.

  Головне новоутворення підліткового віку – відкриття своєї індивідуальності, свого «я». Дбайте про зовнішній вигляд дитини, її чистоту, охайність. Пам’ятайте, що для підлітків зовнішність є дуже важливою.

 Створюйте сприятливі умови для навчання дитини і повсякчас поліпшуйте їх. Учні основної школи часто звертаються до додаткових джерел інформації, виконуючи домашнє завдання. У наш час є багато пізнавальної, енциклопедичної, навчальної літератури. Придбавши потрібне, Ви полегшите дитині навчання.
Регулярно спілкуйтеся з класним керівником, особливо на початку навчального року.

 Не гарячкуйте під час розв’язання конфліктних ситуацій! Вислухайте думку всіх учасників конфлікту. Будьте послідовними, думайте про наслідки. Попереду у дитини ще не один рік навчання.

 Не карайте  за низькі оцінки. Пам’ятайте, що зниження успішності під час переходу до основної школи – явище природне, очікуване. Ліпше допоможіть! Не варто наголошувати при цьому, що Вам ніхто не допомагав, Ви самі з усім управлялись. Не використовуйте фраз, що підривають віру в себе «З цим завданням тобі не впоратись», «В тебе не вийде, давай я краще сам зроблю», краще використовувати заохочення, похвалу: «Я в тебе вірю», «Я знаю ти зможеш», «Я тобі допоможу».

 Контролюйте навчання, відпочинок, дозвілля своїх дітей, але робіть це ненав’язливо. Регулярно перевіряйте роботу в зошитах та записи у щоденнику. Важливо, щоб усі домашні завдання були виконаними, проте ще важливіше не допустити перевтоми дитини.

 Співпрацюйте з класним керівником, допомагайте , адже він нещодавно познайомився з дітьми: всього одразу не охопиш.


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Поради батькам майбутніх першокласників